Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir. Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez.

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş, bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur. Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.

Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır.

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet dinen uygundur.

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, e-posta ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir. Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır.

Kurbanı ister kendi adınıza, isterseniz de sizin üzerinizde vekaleti bulunan bir tanıdığınız adına kestirebilirsiniz. Bağış esnasında vereceğiniz vekalet doğrultusunda VACİP KURBAN'larınız derneğimiz tarafından bildirilen hisse sahibi ya da sahipleri adına kesilecek ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaktır.

Kurbanınızın kesileceği ülke dönemsel ve bölgesel ihtiyaçlara göre ekibimiz tarafından belirlenmekte ve kurban kesimleri vekaletler doğrultusunda uygun görülen ülkelerde kesilmekte ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır. 

Bir büyükbaş hayvanı İslami usullere uygun olarak 7 hisseye paylaştırıyoruz. 7 hisse bedelini karşılayarak bir büyükbaş hayvanı sahiplenebilirsiniz. 

Kurbanınız ekiplerimizin gözetiminde İslami usullere uygun olarak kesilir. Pay edilen etler yetimhanelerde, mülteci kamplarında ve ihtiyaçlı köylerde dağıtılır. 

Kurban kesimlerimizin video kayıtları yapılmakta ve sunucularımızda saklanmaktadır. Bağış esnasında  "Kurban Kesim Videosunu İstiyorum" seçeneğini işaretleyeren bağışçılarımıza 1 ay içerisinde belirttikleri hisse sahibine ait telefon numaralarına video linki SMS olarak gönderilmektedir. 

İslami usullere uygun olarak Kurban ibadetini gerçekleştiren ve titiz çalışan kuruluşlara kurban vekaleti verilebilir. Kurban vekaletlerinde mühim olan nokta, niyet ve iradedir. Hayırseverlerimiz, kurbanınızı bize bağışladığı andan itibaren vekalet de vermiş bulunmaktadır.

Umuda Koşanlar Derneği, Asya ve Afrika'da zorluk, imkansızlık ve yoksullukla mücadele ederek yaşamaya çalışan kardeşlerimize ulaştırmak üzere Vacip Kurban bağışı almaktadır. Bağışçılarımızın verdiği vekaletler doğrultusunda ihtiyaç tesbiti yapılan bölgelerde İslami usül ve kaidelere uygun bir şekilde kurbanlık alım ve kesimleri gerçekleştirilerek yine bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. 

Vacip Kurban bağışlarınızı www.umudakosanlar.org.tr web sitemiz üzerinden kredi kartınız ile online yapabilir, hisse bedelini banka hesaplarımıza EFT/Havale yoluyla aktarabilirsiniz. Banka transferlerinde açıklama kısmına "VACİP KURBAN" notu ile birlikte hisse sahibinin ad soyad ve telefon bilgilerinin de girilmesi gerekmektedir.

Vacip Kurban ile ilgili detaylı bilgi almak için [email protected] adresine mail atabilir ya da +90 216 349 49 06 numaralı hattımızı arayabilirsiniz. 

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Ülke ve bölgelere göre geçim standartları farklı olduğundan, Fıtır Sadakası verecek olan kişiler, kendi bulunduğu yere göre tespit edilen miktarda vermelidir.
Ancak sürekli olarak yurt dışında yaşadığı halde Fıtır Sadakasının  ödeneceği zaman Türkiye’de bulunan kimse, Türkiye’nin şartlarına göre sadaka-i fıtrını verir.

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2023 yılı Ramazan başlangıcından 2024 yılı Ramazan başlangıcına kadar olan sürede fıtır sadakası (fitre) bedelini 70 lira olarak belirlemiştir.

Dinî bir terim olarak oruç fidyesi, oruç ibadetinin eda edilememesi sebebiyle ödenen maddi bedeli ifade eder. Bir fidye, bir kişiyi bir gün doyuracak yiyecek miktarı veya bunun ücretidir. Bu da “sadaka-i fıtır” ile aynı miktarı ifade eder. Bu, fidyenin asgari ölçüsü olup imkânı olanlar kendi hayat standartlarına uygun olarak daha fazla verebilirler.

Oruç fidyesi Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir.

Zekat bağışınızı yapmak için Online Bağış sistemi üzerinden ZEKAT alanı üzerinden kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz. 

Banka üzerinden yapacağınız bağışlarda açıklama kısmına ZEKAT olarak belitmeniz yeterli olacaktır. 

Sitemizde yer alan Gönüllü Başvuru Formu'nu doldurabilir ve gönüllü olarak çalışmalarımıza destek verebileceğiniz alanları belirtebilirsiniz. Ayrıca gönüllülerimizle buluşmak ve tanışmak için düzenlediğimiz etkinliklere de katılabilirsiniz.

  • Online bağış sistemini kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.
  • Bağışınızı sitemizde yer alan banka hesap numaralarına havale ile gönderebilirsiniz.
  • Kredi kartınızla otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
  • Umuda Koşanlar Derneği merkezine gelerek elden nakdi bağışta bulunabilirsiniz.
    (Bağışınızın açıklama bölümüne bağış amacını (genel, kurumsal, kampanya..) ve cep telefonu numaranızı yazınız. 

Ülkemizde, yardıma muhtaç çok fazla çocuk bulunduğu gerçeğinden hareketle Türkiye’deki çalışmalarımız hız kesmeden sürüyor. Fakat hâlâ günümüzde Afrika ve Asya’da insanların açlık ve kuraklıktan ölüyor olması, suya ulaşmak için kilometrelerce yol yürümeleri ve birçok hastalığın pençesinde kıvranırken bir doktora dahi erişememeleri gibi çağımızda insanlık ayıbı sayılabilecek başlıca nedenlerden ötürü bu bölgelere de yardım ulaştırmanın büyük önem taşıdığının bilincindeyiz. Ayrıca, sadece ülkemizde 3 milyonun üzerinde savaş mağduru mülteci yaşarken, küresel ve iç savaşlarda da milyonlarca çocuk korkunç kabuslar yaşamakta. Bunun bilinciyle, bu bölgeler için elimizden gelenin en iyisini yapmayı kendimize bir borç olarak görüyoruz.

Ayni bağışlar ile ilgili detaylı bilgi almak için İLETİŞİM sayfamızda yer alan irtibat bilgileri aracılığıyla derneğimizle iletişime geçebilirsiniz. 

Umuda Koşanlar Derneği 2017 Ağustos ayında kuruldu.

Umuda Koşanlar Derneği, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma, empati kurabilme ve kardeşlik olgusunu yükselterek, “Komşun açken, sen tok yatma’’ düsturuyla, gönüllülük ve hizmet anlayışıyla kuruldu. Bu kapsamda dünya üzerinde başta çocuklar olmak üzere tüm mazlum, yetim, öksüz, ruhsal ve fiziksel şiddet mağduru, savaş mağduru ve hastalara ulaşmak istiyoruz. Öte yandan afet, savaş, kıtlık ve benzeri olağanüstü durumlarda kişileri birlik ve beraberliğe davet edip, ihtiyaç sahiplerinin gıda, giyim, sağlık, barınma ve yatacak yer gibi maddi ve manevi zaruri ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Dünya Yetim Çocuklar Raporu 2022'ye göre; dünyada ortalama 1 milyar yetim, öksüz ve sosyal yetim yaşıyor. Bu rapordaki oran, küresel olaylar sebebi ile her geçen gün -maalesef- artmaktadır. Ayrıca günümüzde savaş, fiziksel ve ruhsal şiddet mağduru, evlerinden ve ailelerinden uzaklaştırılmış milyonlarca çocuk bulunuyor. Bebek ve çocukların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için büyüklere ihtiyaç duyması, kendi başlarına yeterliliklerinin çok sınırlı olması sebebiyle derneğimizin en hassas noktası çocuklardır. Gelecek nesillere yapılacak en güzel yatırım; temel ihtiyaçlarının karşılandığı, sevgi ve eğitim aldığı günümüzdür. Gelecekte çocuklarımıza güzel bi dünya bırakmak niyeti ile yarınları inşa ediyoruz.

Derneğimizin faaliyelerinden haberdar olmak isterseniz www.umudakosanlar.org.tr sitesi veya sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Twitter ve Instagram) takip edebilirsiniz.

Facebook: Umuda Koşanlar Derneği

Twitter: @umuda_kosanlar

İnstagram: @umudakosanlar

Umuda Koşanlar Derneği tamamıyla bir gönüllülük hareketidir ve herhangi bir cemaat, siyasi parti vb. ile bağlantılı ya da irtibatlı değildir.

Yardımlarınızı Bekliyoruz

Projemize destek olup yardım yapmak için sağ taraftaki alanı kullanabilirsiniz.
Bağış Miktarı
Bağışçı Bilgileri