Umutlu Köyler Afrika

Umutlu Köyler Afrika

Tanzanya’nın Unguja ve Zanzibar Pemba adalarındaki 4 köyü pilot bölge seçerek Umutlu Köyler projesini hayata geçirdik.

08 Temmuz 2018 Tanzanya

UMUTLU KÖYLER PROJESİ NEDİR?

Afrika’da elektrik ve su kaynaklarının kısıtlı olması hiç şüphesiz bölgedeki yoksulluğun en büyük nedenlerinden birini teşkil ediyor. Kara kıtanın hemen hemen pek çok yerinde insanlar açlık ve yoksullukla mücadele ederken, yardımlar sadece gelip geçici bir destek olarak kalıyor. Devam eden sürekli ihtiyacın olabildiğince karşılanması için “Umutlu Köyler” projesini hazırladık. Projeyle Afrika’da suyu, elektriği ve gıda kaynakları bulunmayan yoksul köylerin kendi ihtiyaçlarını kendilerinin üretmesini hedefledik. Böylelikle devamlı bir kalkınma sağlanmasını için sürdürülebilir ve bütüncül bir modelle geliştirdiğimiz projemizi hayata geçirdik. Bölge halkı bu sayede üretime de katılarak elde edilen üründen en yüksek oranda fayda sağlayıp, geçimlerini idame ettirebilecek.

Projenin ilk etabında Tanzanya’nın Unguja ve Pemba (Zanzibar) adalarındaki 4 köy pilot bölge olarak seçildi. Bu köylerde sondaj (kuyu) yapımı, güneş enerjisini kullanarak çeşmelerden her eve 24 saat sağlıklı su sağlanması, tarım bahçesi ve sulama sistemlerinin kurulması, tohum desteği, tohum bankacılığı, sürdürülebilir tarım eğitimleri ve güneş kitleri ile her eve günde 15 saat enerji verilmesi sağlanacak. 

PEKİ BUNU NASIL YAPTIK?

Projenin başlangıcında ilk olarak köyleri belirledik. Sonraki adımımız ise yüksek standartlarda sondaj kuyuları açıp, yeraltı suyunun biyolojik, kimyasal ve fiziksel su kalitesine ulaşmak oldu. Su kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uygun olduğundan emin olduktan sonra sondaj kuyularının dibine güneş enerjisi ile çalışan yüksek kaliteye sahip teknolojik pompalar yerleştirdik. Güneş enerjili pompa suyu, hemen yanında inşa edilen mekanik sistem ile su kulesine gönderilecek ve depodaki su yer çekimi ile köyün belli yerlerine konuşlanmış çeşmelere dağıtılacak şekilde kuruldu. Sistem sayesinde köyde ortak kullanımlı açık sebze bahçeleri oluşturulup tarımda sulama suyu da sağlamış oldu. Böylelikle köylüler yeterli temiz suya evlerinin hemen önünde kavuşurken, bahçelerine ekecekleri sebze ve meyvelerle de gelir imkânı bulmuş oldular. 

Projemizin sürdürülebilirlik kısmında ise her evin köydeki su komitesinin oluşturduğu fona aylık olarak katkı sağlayacağı bir sistem oluşturuldu. Bu fon sadece su için kullanılıp arıza durumunda ise tamir için gerekli olan para bu fondan temin edilecek. Ayrıca sistemin 20 yıllık ömrü sonunda sistemin yenilenmesi için gerekli para da bu birikimlerden sağlanacak. 

Su problemi ve tarımda sulama sorunu çözüldükten sonra köylüler tohum desteği ve sürdürülebilir tarım eğitimleri ile desteklenecekler. Her köylü toplam 30 saat doğal gübre yapımı, tohum saklama, zararlı organizmalarla doğal yolla mücadele gibi eğitimler alacak. Eğitim sonunda ise kendi kendine yeten, gıdasını ve gelirini sağlayan bir noktaya ulaşacaklar. Böylelikle açlık ve yoksulluk pilot bölge olarak belirlediğimiz köyler için yavaş yavaş tarihe karışmış olacak. 

Yine proje kapsamında her haneye verdiğimiz güneş kitleri, günde 15 saat güvenli ve temiz enerji sağlayacak. Bu enerji kaynağı köylüleri gaz yağı ya da muma ödedikleri paradan da kurtarmış olacak. Ayrıca aileler Afrika’da giderek yaygınlaşan yerel cep telefonlarını uzak kasabalara gidip para ödemeden evlerinde şarj edebilecek ve dış dünya ile bağlantı kurabilecekler. Çocuklar ise akşam evlerinde dumana maruz kalmadan ders çalışabilecek. 

Yapımı tamamlanan köylerimiz;

Şehit Eren Bülbül Köyü

Şehit Rezzan Al Najjar Köyü

Şehit Uzman Çavuş Selim Topal Köyü

Merhum Hacı Tayyar Ekşi Köyü

 

Yardımlarınızı Bekliyoruz

Projemize destek olup yardım yapmak için sağ taraftaki alanı kullanabilirsiniz.
Bağış Miktarı
Bağışçı Bilgileri